tisdag 30 november 2010

pretty things polarized



Imorgon kommer A's farmor, farfar, gammelmoster och boxern Beda hit från Stockholm. Farmor och gammelmoster stannar i hela 10 dagar och ser efter gossen.

Sweet med hjälp så det blir något av flytten. Pluppen är inte mycket till hjälp, jag hade hoppats att han skulle kunna hugga i vid det här laget.




cheeky monkey


Ett litet pyssel som jag glömt bort är tyg och canvasar som jag köpt förut, och ska göra djungeltavlor av till A's rum. Tanken är att jag bara ska spänna över tyget och häfta fast. Tänker mig att det borde bli tjusigt. Pyssel-light.


-16 grader och strömavbrott har vi haft nu på morgonkvisten. Men nu är strömmen tillbaka, tur det - jag var ruskigt kaffesugen, och frusen. Jordbävning ena dagen, strömavbrott andra. Rena rama action-filmen man lever i.

Idag får vi se om vi får lekbesök eller går till Öppnis. Något hittar vi på. Packar en kartong kanske. I eftermiddag ska jag på handledarkurs för att få börja övningsköra med maken. Det är lite svårt att komma iväg på körlektioner varje vecka. Blir lite mer flexibelt att kunna köra på kvällarna, om vi skulle råka snubbla över barnvakt. Jag behöver övning om det ska bli körkort.

Vet ni vad? Jag är väldigt nöjd med livet. Det är en sak jag tänkt på. Vi har det bra häruppe i norr, även om vi saknar familjen och vännerna (sjukt bra sådana har vi ju). Lite stendöd är ju kanske Härnta som stad, om än rätt så fager.

Men faktiskt, på ärligt, jag är nöjd med boendet, med jobbet som börjar snart, med den fina vintern, med all tid som vi får tillbringa med vår fin-plupp (vilket är det allra viktigaste i hela vida världen), att vi så sakteligen börjar få ett socialt umgänge och hela tempot här uppe är perfa när man har en liten familj. Ingen hets så långt ögat når. Man får vara vara lite halvdan. Det vill säga gå i fula thermo-brallor och ha en fururelax.

Därmed inte sagt att man inte ledsnar någon gång. Men just nu i livet är livet finemang. Till och med badrummen väntas vara klara på fredag. Det ni. Då jäklar ska jag sätta mig på vår nya toa med DN i handen, och njuta av vartenda krona kakel och foglim.






måndag 29 november 2010

i'm all shook up

Idag när lillplupp och jag tog ett bad så trodde jag för en sekund att huset skulle braka samman, eller att en jätte stött till det på väg hem från krogen. Det gick över på en sekund, och jag tänkte inte mer på det. Det visade sig att det var en jordbävning. Det är definitivt dagens mest spännande.

ny vokabulär

Det märks att lillen är som en tvättsvamp som suger åt sig all möjlig information. När man pekar på något och berättar vad föremålet heter, så ser han så otroligt intresserad och vetgirig ut. Han pekar själv också på allt och säger 'Den' i frågande ton. Den den den den den, man blir alldeles snurrig.

Ibland lyckas han (efter oerhörd ansträngning. Man ser att hjärnan jobbar på maxfart) upprepa det man precis sagt. Då får mamma M hjärtsnörp för det är så bedårande sött att det ploppar ut ord ur den där lilla minimänniskan. Favoritorden för tillfället är:

- Bove (vovve)
- Bapp (napp)
- Båmm (boll)

Jättebra utbrister mamma M alltid, med en tår i ögat. Fast de flesta andra ord kanske inte alltid låter ens i närheten likadant som ursprungsordet. Men han är faktiskt bara 0 år, som jag brukar säga.



söndag 28 november 2010

walking in a winter wonderland


Riktig vinter är ju så sablarns fint. Stora sjok av snö som döljer allt brunt och fult. Det knarrar under fötterna och nyper i kinderna. Hundra gånger bättre än ruggiga slaskdagar med regnblandat elände som gör fossingarna blöta på en halv minut.
Tjusiga Norrland, men ack så kallt. Man svimmar av köld om man inte har alla sina tjockaste kläder på sig. Min nya regel är -15 grader = thermobrallor. Ja så långt sträcker sig modeförfallet.

Vi måste bara ha en pulka till lill-A snart så vi kan röja i backarna. Tusen hål i nacken.

Nu ska det skrivas julkort.

tröttare tröttast


Nu har våra besökare hoppat på tåget söderut. Det har varit alldeles underbart med tjejbesök. A uppskattar alltid en bra publik som kan imponeras av hans konster, och stormtrivdes med brudarna. Vi har promenerat i ett snöfyllt Härnta, fikat och babblat. Igår bjöd vi på trerätters middag chez lilla familjen.

- Bruschetta med tomat och basilika
- Lammytterfilé med getostgratäng, rosmarinsky och haricots verts
- Torta della Nonna med vispgrädde

Himlarns mysigt, och jag var så in i Norden mätt. Halva natten ägnades åt kacklande med ett glas rött i högsta hugg. Nu är mamma M dödens död av trötthet och lämnar inte soffan om det inte uppstår en akut kris.

I veckan så ska bara hela vårt hem packas ner i lådor för att på lördag fraktas till ett hus som inte alls är färdigrenoverat. Inte en endaste ynka låda har jag packat ännu. Badrummen är inte färdiga, och vi har inte hunnit fixa sådant som skulle ordnas. Julpynt är inte ens att tänka på. Imorgon lägger vi på ett kol, men nu måste jag nog sjunka djupare ner i soffträsket.

fredag 26 november 2010

på tapeten


Kan inte hjälpa det! Jag har redan köpt en tavla till A i julklapp, och ska pyssla ihop tre till. Som tur är så kunde mormor tänka sig att köpa ytterligare en i julklapp/födelsedagsprelle när jag visade denna. Sicket flyt. Gillar att hon köpte argumentet - det är jättemånga olika djur, så han kan lära sig vad de heter! En mamma vill ju bara sin son det allra bästa. Och en mormor sitt barnbarns bästa. Och sen tyckte mamma M att det var en fasligt gullig poster. Men det hade absoluuut inget med saken att göra.

Från Signerat (såklart) tavla av Los Formos

julen är här




Två dagar i rad har vi haft lekdejt hemma hos oss. Igår med lilla vilda A, och idag med lille lugne K. Väldans praktiskt, då det var snöstorm idag och vi slapp sätta fossingarna utanför dörren. Jag snodde ihop en bananpannkaka utav ett gäng bruna bananer. Smasko för barna, och aningen sliskigt för de vuxna.

A blev så slut av allt tjo och tjim att han somnade i min famn när mammorna fortfarande satt och babblade. Han blir på toppenhumör när han får leka med sina små polare. De leker ju inte så mycket med varandra, men alltid trevligt med lite sällskap att kuckla med.

Nu blir det till att baka en Torta della Nonna (från Leilas bakbok) och sitta på arslet och vänta på våra finfina gäster. Kan de komma någon gång! God mat, iskalla promenader (-15 grader), kika på huset, glögg, vin och pusskalas med nyblivna mammagrisen A är det som vankas i helgen.

Hoppas ni får en askalas första advent!

torsdag 25 november 2010

smider storslagna planer

Jag ska få träffa mina arbetskamrater snart på ett ytterst informellt sätt. Julfest med jobbet blir det om ett par veckor - Caribbean Nights är temat. Skrattar så jag gråter när jag tänker på pappa K's tilltänkta utstyrsel. Måste bara försöka hitta alla kläder och attiraljer, inte helt lätt i vår stad kanske...

Stay tuned.

death by lavender



A puttade ner en glasflaska med fäncy badolja i badrummet när vi tog ett bad nyss. Vi satt och plaskade glatt en stund trots fadäsen, det kändes till och med lite extra lyrrigt med lavendeldoft. Som arombad på spa, fast med en plupp som kastar fulla schampoflaskor i ansiktet på en.

Men efter cirkus fem minuter började jag känna mig helsnurrig och illamående. Nu när oljan legat och gosat sig på golvvärmen, ligger lavendelukten som en tjockt täcke i badrummet. Funderar på att kissa i en gummistövel och inte göra något åt eländet förrän vi flyttar. Eller i vart fall inte tills pappa K kommer hem från innebandyn.

så det så


Jag har just på inredningsbloggen Husligheter blivit informerad om att furu är sjukt hett - det nya svarta till och med. Jamendåså! Då väntar vi bara på att fula strukturtapeter, spräcklig plastmatta och blommiga bårder ska bli inne också. Sitter här och väntar som sagt. Det skulle vara billigare om det bara kunde ta och bli det. Typ imorgon.

Bild från Dwell

onsdag 24 november 2010

i tomtesäcken



Har spanat på denna tuffa tröja, och efter lite velande slog jag till i Uppsala idag. What the heck, pengarna rullar in imorgon! Fast så hemskt mycket rull är det ju inte kan jag ju bara tillägga. Men det gäller att vara optimist.

Födelsedagspresent eller julklapp till lillen blir det. Han sov i butiken, och tur var väl det, så han inget såg! Tror inte han misstänker något. Eller bryr sig. Men tomten (eller en nisse) har alltså sytt en Cheap Monday-tröja till lillen, det är storyn, capish? Inga golare nu.

Bild från Oiidesign

home at last




Det är så ofantligt skönt att landa hemma i soffan efter en fartfylld resedag. Snart kryper jag under täcket och lyssnar på snöstormen utanför. Burr och huva.

Imorgon ska renoveringen inspekteras. Pappa K rapporterar att det är ett dyrt kaos i nuläget. Vad vore en renovering annars?

I helgen får vi mysigt adventsbesök av två fagra Stockholmsjäntor. Ska mig till att planera middagsmat, baka, städa och dona inför en sådan grandios happening. Det ska bli så rackarns skoj att få visa dem runt här i vår lilla ort. Hoppas de tager med sig långkalsonger och yllestrumpor.

halloj i snöyran

Nu har vi varit bortresta klart. Vi har inte gjort så hiskligt mycket - fikat kaffe, lussebullar och glögg, ätit god mat, hängt med familj och vänner och så har jag njutit av en hel hög tidningar.

I eftermiddag hoppar vi på X2000, men först ska vi hälsa på en fin väninna i Uppsala. Ska bli ljuvligt att komma hem till pappa K, och spännande att se om renoveringen går framåt.

Tager med en lussbulle, så lillplupp har något att leka med på tåget. Idag fyller han 11 månader, jisses! Nästa stopp är ettårsdagen, mammas lilla. Nyfriserad är han också dagen till ära, klippte fram hans ögon igår, stackarn såg ju inte ett jota.

Höres senare!

lördag 20 november 2010

coffee break


Mamma M är en lattemamma. Lillen är en lattebebis. Nu förstår jag hur han orkar hålla igång hela dagarna! Långa bläckfiskarmar har di små liven.

kul kille


Pappa K har ett litet hål i kostymbrallan. Syns knappt. Bara två skinkhalvor på rymmen. Inget konstigt med det.

Med denna vackra bild lämnar jag er ett par dagar. Datorn stannar hemma i Härnta. Det känns som att vi kommer att få fullt upp ändå. Pöss på er!

fredag 19 november 2010

for a good cause


Mamma M gick loca och shoppade loss på en tischa idag (det heter kanske inte så längre, ursäkta ocoolheten i sådant fall). Den är designad av en designer vars namn jag inte kan uttala med 100 procent säkerhet och dessutom vet jag inte hur gubben (pojken, mannen? Kvinnan kanske, näe?) ens ser ut.

Men sak samma, t-skjortan är gjord i ekologisk bomull och pengar går till Cancerfondens bröstcancerforskning. Det är bra, för cancer är en helvetes jävla pissjukdom, ursäkta ordvalet.

Bra julklapp till vem som (t-shirten alltså, inte cancer). Snygg, och dyr var den inte heller.

pudra näsan




Börjar bli lite smått less på badrumsjox. Ni också antar jag. Men det upptar vardagen, och snart är det klart och förhoppningsvis fint. Försöker övertala pappa K att vi ska satsa på den illgröna, får se imorgon på bygghandeln om han fattat galoppen;)


torsdag 18 november 2010

walk the walk



Stod och skalade potatis i godan ro i eftermiddags, för att vi skulle få en finfin gäst på middag. Helt plötsligt går A bara iväg och släpper kökslådorna, knatar tvärs över golvet och tar tag i spisen. Jag svimmar nästan, och ringer pappa K och hyperventilerar fram - han kan gå nu! Detta demonstrerade han även senare under kvällen, så att pappa K fick se senaste nytt.

Nu till betydligt tråkigare saker, på grund av sjukdom i familjen så beger lille A och jag oss till mot Stockholm på söndag och återvänder på onsdag nästa vecka. Nu laddar jag mentalt inför en tågresa med vilda pluppen.

en gammal blogg





Åh, jag hade totalt glömt bort att min gamla blogg fortfarande finns kvar på den vida webben! Den utspelar sig inte för så himla länge sedan, men den handlar om helt annat liv, då pappa K och mamma M bodde utanför London och pluggade ett år. Jag posar framför kameran och visar 'mode', vi är ute på galej och upptäcker London. Totalt annorlunda, men ändå vi.

Jag kommer ihåg så väl hur vi längtade hem till julen. Nu längtar vi också hem till julen. När lilla A låg i magen så kom vi hem till Sverige. Jag längtar inte tillbaka, inte för att bo där i vart fall. Däremot vill jag gärna ut och resa snart, gärna någonstans varmare!

onsdag 17 november 2010

mitt program


Det är alldeles för tidigt för att börja tipsa pappa K om julklappar. Men jag kan inte hålla mig, den här boken vill jag ha (skulle jag vilja be att få, tack)!

Det är 'mitt program'. När det börjar så ropar pappa K - nu börjar ditt program! Min ena syrra och jag pratar om avsnitten på telefon ibland. Ojar oss om någon serverat köpt baguette, fy farao hur kan man göra något sådant? Eller köpeglass för den delen!

Alla vet ju att man måste göra mat från grunden, annars suger man och förtjänar max 5 poäng. När man gör glass så ska man mjölka kon själv, odla vaniljstången i sitt trädgårdsland, vispa ihop smeten i sitt designerkök och därefter kärleksfullt döpa rätten efter sin gamla faster - 'faster Huldas hemmagjorda och überekologiska vaniljglassdröm avec surprise'. För att den ens ska vara ätlig.

Samtidigt som man tittar på programmet sitter man med en skål Big Pack tresmak i knät.

ove


Försökte fånga A, hans polare K och hunden Leo på bild i huset. Ni ser själva. De är aldrig stilla, inte ens när det vankas fotosession. A älskar hundar, han jagar efter vovven Leo och ropar - oooove! Nej, vi ska inte skaffa en.

Nu är pappa K på casinot i Sundsvall och har det rysligt trevligt med en stockholmsk gammal bro, och jag sitter här i soffan och begrundar livet, och julklappar. Det ska visst vara sådant i år igen. I och med att barnaskaran har vuxit sig så stor, har vi bestämt att det bara är kidzen som får en klapp i släkten. Har en del klart, men behöver hitta några till. A måste ju ha dubbelt upp. Om ni vet var man kan hitta rockiga kläder (tänk Idol-Erik) till en åttaåring så får ni gärna hojta till!

En sista grej - A kan eventuellt ha råkat äta upp en knapp idag. Men jag har rådfrågat en expert och det är knappast något vi borde märka av, knappt alls.

tisdag 16 november 2010

ballerina pepparkaka


Mamma M testar nytt fika när lillplupp sov utanför huset idag. Testing testing. En ballerina med pepparkakslock och botten. Njet. Det var inget att hänga i granen.

Jag rekommenderar dig att välja en pepparkaka ELLER en ballerina.

lätt kaosartad dag


Köket och vårt rejäla furubord.


Närå, det är inget speciellt - bara min walk-in closet. Nu kan ni börja flippa ur som kvinnorna i Heineken-reklamen. Eller så kan vi göra det tillsammans på inflyttningsfesten. Mycket effektfullt!


I lilla A's rum står några kvarlämnade minimöbler. Sött. Där kan han sitta och knyppla.


Och vinnaren - eller jag menar - förloraren äääär! Detta är kanske vår absolut minst omtyckta detalj i huset - kökskaklet. Fett ocoolt. Det finns en bård som nog kommer tvåa, alternativt en kristallvägglampa som hämtad ur Dynastin.

Idag har hantverkaren och hans familj intagit vårt hus. Därefter har vi skjutit upp en släpvagn uppför vår snöbeklädda uppfart. Lillpluppen har kastat sig ur sin vagn när jag 'bara skulle' plocka upp en grej, och hela åbäket välte! Allt gick bra, tack gode Gud för det! Vårt barn har dessvärre modet av en stuntman, och stackars mor har hjärtat i halsgropen nittiotvå gånger dagligen. Har jag sagt att han är helt vild?

Äntligen har vi fått i oss middag (Gyllene Måsens take-away i soffan), och klockan närmar sig 21. Ny dag imorgon.


måndag 15 november 2010

nu är det äntligen lilla familjens



Vi har varit och tassat runt i huset alldeles själva. Det kändes lite märkligt när vi låste upp ytterdörren. Lillpluppis har ryckt i vartenda kökslucka och låda, och klättrat i trappan. Han tycks trivas.

Det är stort, huset alltså. Jädrar i min låda, vilse kan man gå. Perfekt för kurragömma! Det inte heller så tomt som man man tänka sig att ett nyköpt hus skulle vara. Det står några möbler här och var, mattor, speglar, kuddar, gardiner och ett och annat prydnadsföremål. Hemtrevlo, även om en ormbunke i plast och rosa torkade blommor får skutta ner i en låda rätt snart...

Det är alltså detta badrum och denna tjotta som får tacka för sig.

go figure


Den är dödens död. Pappa K mejlade denna bild från jobbet. Det ante mig. Hade en viss känsla av att kontorsblomman han fick i födelsedagsprelle skulle gå en ond bråd död till mötes, detta trots att jag påmint honom om att vattna den. Bara han inte glömmer att vattna A när han är föräldraledig i januari!

Hur ska det gå för vår trädgård? Stackars plantor. Torkade blommor kanske vara shabby chic:t iofs?


söndag 14 november 2010

i would if i could


Ibland tänker man - åh jag ska bara skriva en snabb rad på bloggen, så att söstra mi inte blir argsen. Men så kommer något i vägen. Till exempel en pirayabebis som går till attack. Nu sitter jag här med blöta och kalla strumpor, men med livet i behåll. För denna gång...

Det jag skulle säga med den snabba raden var att idag är 0 dagar kvar. Klockan 14.00 hos mäklarn, då jäklar ska det sörplas kaffe och skrivas på papper. Och imorgon ryker badrummen. Hehehe.

Tre random grejer hinner jag nog förtälja innan pirayan återvänder:

1. En mycket mer ointressant grej (än hus) är att Fejsbok håller på och slänger ut mig ideligen, säger att jag måste logga in hela tiden. Jag förstår vinken. Jag är inte välkommen längre. Borde skaffa mig ett liv. Etc. Men åh, vad ska jag då göra när lillpluppen sover? Städa? Sätta in viktiga papper ordningsamt i pärmar? Tack, men nej tack.
Fejsbok, ta mig tillbaka! Abstinensen är total. Lindrar den genom att gå in via mobilen.

2. Shoppingsugen är jag också. Funderar på att gå och köpa en kofta på det gemensamma kortet. Eller kanske inte, borde väl köpa spackel eller en fräsig toasits. Här har vi varken tid eller råd med dagens outfits, hör ni det.

3. Pluppen är förkyld. Igen. Igen. Igen. Osv.

fars dag


Idag tog vi oss en extremt fin och naturskön promenad. Eller så gick vi vilse i ett industriområde. På en väg som saknade trottoar. Men vi hittade ut ur Sovjet-kulissen så småningom, och kunde promenera vidare. Pjuh.


Idag ville lillplupp och pappa K prompt äta på Subban. Så det gjorde vi. Pluppen vill mest äta salladen.

För att inrätta en tradition så har lillplupp givit sin far en blå slips. Fadern K blev mycket nöjd. Den ska han ha på jobbet när han behöver vara tjusig, är tanken. Jag ska spionera på honom när jag börjar jobba, för att se att han använder den. Jag funderar även på att smyga in på hans kontor och se om blomman han fick i födelsedagsprelle är död...

Vi ska även fira med lite Vienettaglass ikväll och en god middag. Jag föreslog att jag kunde baka något smasko dagen till ära. Men det betet nappade inte pappa K på. Han vill ha glass. Det får han.

1 dag kvar!

lördag 13 november 2010

två dagar kvar


- Nej A, håll inte på i toastolen! Nu släpper du toalocket, hör du det?! Sluta dra ut allt toapapper, stopp stopp i lagens namn. Neeej, inte stänga av diskmaskinen! Ajajaj, så får man INTE göra. Mammas lilla fina, nu får du komma ut ur kakelugnen omedelbums! Inte kasta smörgåsen på golvet, nu lyssnar du på mig unge. N-E-J, säger mamma.

Hahaha. Han bara tittar helt oförstående (eller helt förstående, men obrydd) på mig och skiter fullständigt i mina förmaningar. Han bara fortsätter trotsigt med sina projekt. Underbara knasboll. På riktigt alltså.

Vågar knappt säga det, men ja - vi ska titta på kakel och toastolar idag. Igen. Femte gången gillt? Lite Ikea, lite lunch, lite huspepp och så ska vi pussas hela dagen.

Glöm inte farsdag imorgon!

fredag 12 november 2010

yummy

Har ett middagstips, och är mäkta stolt. Lagade en god fiskrätt häromdagen. Pappa K blev förvånad, minst sagt, jag är ingen naturbegåvning i köket. Vit fryst fisk brukar inte vara min favvo i vardagsmatlagning, blir lätt skolmatsfeeling.

Vi kan kalla rätten 'Parmesan- och örtgratinerad fisk' för det låter fancy, avancerat och impande.

Såhär gjorde jag:

Jag hittade 400 g fisk i frysen. Därefter tinade jag fisken, (det var av sorten kolja, men tror att det går bra med vadsom) lade filéerna i en form och klickade ut lite smör hipp som happ.

På fisken smetade jag ut en röra bestående av: 1 dl hackad färsk gräslök och basilika, 1 dl parmesan (äkta är självfallet godare än grana padano, men funkar såklart), 1 dl ströbröd och en stor skvätt olivolja (så det blir smetigt).

Salta och peppra efter behag, men vi skippade saltet för lillplupps skull. Släng in i ugnen 175 grader tills täcket har blivit gyllene, en sisådär cirkus 25 minutos.

Servera med till exempel potatismos, grönsak, citronklyfta och ett stort glas Fun Light Appear.


ett foto på ett foto



Ni sitter väl ner? För det här är så sött att man svimmar. Det gjorde jag nästan när jag fick A's allra första
(Öppna För-) skolfoto idag på Posten.

En gullig bebis på en fårfäll - alla farmrar och mormrar kommer att få hjärtsnörp!

torsdag 11 november 2010

inte helt fel


Idag har vi mest fikat och babblat med trevligt sällskap i skenet av levande ljus, A och jag. Först en fikadejt. Därefter en annan. Jojomensan, så bra kan man ha det ibland.

Imorgon är det fredagssushi och bodypump (fikadetox), och heeelg! Sweetness.

(Hallå förresten - ni bevittnar ett naturens under. Buketten där mitt bland allt socker har snart levt i 2 veckor! Det är längre än mina krukväxter brukar överleva... Naturens under eller E492 är frågan? )

skönhetstips


Bökig natt med stökig lillplupp. Ont i magen på stackars liten, kanske? Men så fort dagen gryr går humöret uppåt, och där stannar det som tur är! Öppnis idag och sen får vi fikabesök.

Här kommer ett skönhetstips för bebisar. Snygge A testar en ny produkt. Han nyttjar i vanliga fall bara vatten, barntvål, babyolja och tandkräm. Eventuellt lite concealer för att täcka mörka ringar.

Nu är det så att A har fått torra fnasiga äppelkinder, men Weledas 'Wind and Weather Cream' råder bot på detta problem. Ni drar en lättnadens suck hör jag. Har även tips på en grym rump-salva, men besparar dem utan barn denna fasligt ointressant info. Men, ifall ni känner någon med problemet röd stjärt så vet ni vem ni ska ringa. Moi.

onsdag 10 november 2010

promenerar i ett vinterlandskap


Första snön har fallit i Härnta. A är förbryllad, men tror att han gillar det. Fint, men blött och urkigt är det när det snöar från alla håll och mascaran kletas ut på kinderna. Men fint!

Vi var på Kyrkis idag och jag insåg att A önskar sig en leksaksspis i julklapp, eller födelsedagspresent. Han tillbringar hela lekstunden vid spisen.

Nu ska jag snart ut och köra i eländet. Därefter är jag bortbjuden på tjejmiddag, så adjöken adjö grabbarna som får mysa hemma.