tisdag 31 december 2013

nyårsplotter



Ordnar med nyårsmaten, bubblet på kylning och efterrätten klar. Det är bara att invänta gästerna och byta om från hoodie och tights. Önskar er en fin kväll!



söndag 29 december 2013

2013

Jag skippar att se Wolverine-filmen med make och systerson, och funderar på året som gått i stället. Vilket år hörrni! Det har varit way bättre än det föregående, som var rätt pissigt om sanningen ska fram.

Vi har köpt hus (igen!), köpt min lilla finbil, jag har bytt jobb, vi har varit på semester vid Medelhavet och snyggmake och jag har haft dejthelg i Stockholm med fancy restaurangbesök. Maken har, utöver att vara snygg, också bytt jobb och lever sin dröm (ursäkta svengelskan). Sommaren i det nya huset! Alltså the time of my life. I slutet av juli 2013 föll jag pladask för vår by vid havet, så till den grad att känslan håller i sig en mörk snö- och ljuslös decemberdag.

På en fest var jag Emma i Spice Girls, på jobbet drack vi rysk skumpa och åt wienerbröd en annan dag och så blev jag avtackad med hipsterfest. På festivalen Broöppningen var jag aningen överförfriskad och dansade till ypperliga Panda da Panda i regnet. Men min "årets fest" var ändå 30-årsbalunsen. Åh vilken lycka. Hade en rätt så perfekt klänning från Cos som jag bör damma av och återanvända snarast. Jag har, som tur är, inte heller haft minsta antydan till ålderskris. Det känns bara fett att bli trettio. Minus den smygande rynkan mellan ögonbrynen.

Barnen har fått två kusiner till, och jag undrar om inte en till hinner ut innan året är till ända? Kusinerna är ljuvliga små personer, och den större också förstås! Vännerna, och deras småttingar, har varit underbara, men ofta för långt bort.

Och mina små älskade gosungar. Jag avslutar med dem för de är i stort sett allt i livet. De upptar all tid och ork. Det är ett evigt sjå med torkande av rumpor, kläder av och på, nattande och lek. Jag pratar mer om Lego och barnprogram på Netflix, än jag gör om världsläget, politik eller litteratur, nuförtiden. Livet är för alltid förändrat, men till det bättre. Fo sho'.

2014 - vad har du å bju på? Jag vet att det blir hela fyra bröllop, varav ett i La France, på Rivieran därtill. Sippa på drinkar i stråhatt, skir kaftan och stora solglajjer vid poolen i lyxig anda. Fast då måste jag först köpa stråhatt, skir kaftan och stora solglajjer, och bli lyxig, vilket blir svårt. Jag far nog som mig själv bara och snor ett heltäckande badlakan om mig.

Jag ska göra tusen saker på jobbet, och hoppas på en resa till vår nordligaste utpost. Dessutom ska jag på kurs snart och vara borta det längsta jag någonsin varit ifrån barnen. Har redan en molande oro i maggropen till följd av detta och saknar i förskott. Det är alltså en vecka vi pratar om. Jag ska förresten under -14 baka svingoda saker med hjälp av min köksassistent. Men först ska jag byta till en annan färg, förlåt älskmake för att jag är så bökig! Och så ska jag läsa Knausgårds sjätte bok. Men mer om nästa år, det tar vi när det kommer tycker jag.

Ni fåtalet läsare som fortfarande gluttar in här, gott nytt 2014!


mellandagar är findagar




Dagen tillbringad på Birsta och det är ju lajbans ibland. Ny matta från Ikea till ena vardagsrummet. Ja, jag tror att allt på bilden är från Ikea ungefär, minus kuddar och tavla. Vilket innebär att jag och nittiosjutusensexhundrafjorton personer har likadana pryttlar. Lätt hänt, men det finns en hel del fint på det blågula varuhuset.



lördag 28 december 2013

idel söthet

Snart tvåringen är dösöt. Allt hon säger med sin minröst är det gulligaste i världshistorien. När hon säger Backyardigans (ett barnprogram) - bakkjanans, när hon säger att hon är jetejädd fö jaakar och springer från bilen till ytterdörren i rasande fart för att undkomma drakarna, när hon räknar upp vad hon fick av tomten - älö kitti (hello kitty), påse (väska), kläder och bäbisponny. Sött sött sött.

Jag äter upp'na.


länge leve nätreor


Nog med julande, vi är tillbaka i Härnösand efter att traditionsenligt ha träffat en halv siljon människor i Stockholm, varav samtliga är rysligt fina. Och som vanligt önskade jag mig fler timmar för att flanera längs med storstadens gator utan att ytandas, en kik i någon butik eller biobesök. Men nein, det var ett späckat schema och pappa K blev sjuk. Lite besviket, men inget att göra åt.

Väl hemma idag har jag heller inte legat på latsidan - en tjälknöl i ugnen, maränger till nyårsdesserten, städ, tvätt, fyndat serveringsfat på Erikshjälpen, en snurr in på Tigers bageri för surdegsbröd och bakverk. Imorgon kommer söstra med familj på besök. Tänker att vi kanske kan smita iväg på bio någon kväll då, om maken och jag smyger ut tyst och gör en rivstart endera kvällen...



onsdag 25 december 2013

den efterlängtade ledigheten


Vi jular oss. Äter, segar med en pocketbok i handen och barnfilm i bakgrunden just idag. Hittills har vi varit på ett kalas, ett dop och en vuxenfest, haft ett kalas med tre sittningar och firat halvpolsk julafton med släkt. Och det är två veckor kvar av ledighet!!!

Barnen fick så mycket leksaker och annat att de inte behöver en pryl på Gud vet hur länge. Mig går det heller ingen nöd på, fick min åh så eftersuktade Kitchen Aid.  Bortsett från det tjocka grå regntäcket är livet gott. 



lördag 14 december 2013

hej ivar



I torsdags kväll gick strömmen. Milde himmel vad det blåste på natten. Träd som föll och havet dånade. Igår morse var det mörkt, småkallt, vattenlöst och därmed allmänt svårt att ta sig till luciatåget på föris. Vi hittade dock pepparkakeoutfitsen och barnen sjöng gudomligt vackert.

Under arbetsdagen, gluttade jag på nätet, och det såg ut som att strömmen var tillbaka. Glada i hågen åkte barnen och jag hem för att baka pizza till middag. Kolsvart! Efter ett par samtal och lite otur,  insåg vi att vi inte hade någonstans att ta vägen, det där med ingen släkt i trakten och skralt socialt nätverk var det ja... Efter en pizzamiddag i lägenhet tillhörande vänner, som var borta på fest, tog jag barnen i varsin hand och knatade ned till stadshotellet. Barnen somnade i pepparkakedräkter och jag tokdäckade som vilken vanlig fredag vid halv tio-snåret. Mitt i natten anslöt barnafadern som varit på julfest, och imorse åt vi hotellfrukost och myspyste.

Nu är vi hemma och lamporna lyser! Sista julklapparna köpta och fem arbetsdagar kvar att pina sig upp ur varma sängen.

Hejdå Ivar!


söndag 8 december 2013

robotar



Sonens rum ska få en minipiff under jullovet. Under hösten har hemmaprojekten legat på is, men viljan finns. Det finns en hel drös saker jag är sugen på, allt från fondväggar till att riva ut hela rum. Men vi ska inte ägna all tid åt sådana världsliga ting. I förra huset var det mest fix, hela helgerna, jämt jämt. Nu tänker jag att det får ta lite längre tid, så vi hinner åka pulka.

Tapet Ferm Living från Designonline


snöyra



Julmarknad på Sågverket idag, med tomtegröt, skinkmacka, julmurre och hela tjottabaletten. Shoppade en en-krans till ytterdörren, inspirerad av dörrarna på Sågverket. Allt är fint där. Det går i ett rasande tempo det här juliga. Bara två arbetsveckor kvar. Det är faktiskt lite för hektiskt för att hinna med glöggmys, godisbak och rim på paketen. I helgen prioriterade vi pulkaåkning i första snön i stället. Tusen hål i nacken!



torsdag 5 december 2013

schlitsamt


En vabvecka blev det. Pysslande med varannan dag jobb, och idag endast en halv dag. Vet knappt vilken dag det är nu i röran. Barnen är lika less som vi är på att glo på tv, pärla pärlplattor och stampa runt inomhus.

Apropå less, jag har inte varit mitt mest gnistrande jag på sistone. Det tog visst på självförtroende att byta jobb, ny och okunnig, och så det tomma hålet efter jobbarkompisarna. Skulle gärna hitta mig själv och komma ut leende snart. Tänker mig att jullov kan kirra biffen. Långt jullov därtill.


hallå maken










Önskelistan ser ut som vanligt ungefär. Kläder och smycke från &other stories och mjukisbraxor från Cos, ljusstake från Iittala/Designonline och böcker från Adlibris. Och alltid på önskelistan - stringhyllan, kitchen aid:en och Olle Eksell-planschen, och jo - snälla barn!


måndag 2 december 2013

könsstereotypa kräksbarn


Idag är det som att solen helt glömt bort oss i norr. Grått, mörkt, men åtminstone några snöflingor på marken. Jag vabbar med barnen, det är den eländiga kräksjukan som slagit klorna i lillskruttan. Tidigare år har jag våndats över att det ska sprida sig till hela gänget, men i år är jag luttrad och tar det ro, får vi andra ja, då får vi det och inget att göra.

Äntligen december! November 2013 går inte till historien som en av mina piggaste. I helgen fick jag de flesta julklapparna inhandlade. Jag har jämt undvikit typiskt tjejiga och killiga saker, ogillar babyblått och ljusrosa, och ingen kallas prins eller sessan. Men barnen bryr sig inte nämnvärt. Lillplupps önskelista är en halv mil lång. Nittio procent är bilar, resten Spiderman. Och så lilltjejen, med betoning på tjej, vill ha Hello Kitty och Sofia den första-grejer.. Jag står där i mitten och ropar, men barn, vill ni inte hellre ha könsneutrala träleksaker utan ftalater? Ingen bryr sig.

Ska på julfest på fredag, och kom på att jag spanat in klänningar på nätet. Men det kändes lite sista-minuten att klicka hem. Det måste ju gå att hitta på stan i Härnta tänkte jag! Efter tre vändor på H&M, Åhléns,  Lindex och en annan butik, då jag vände ut och in på sortimentet kom jag fram till att inte fanns något alls jag ville ha. Någon form av outfit köpte jag sedan motvilligt och förbannade mig själv för dålig framförhållning och för att jag nu inte ens har ett kjoltyg att svepa om mig.