måndag 31 oktober 2011

sopor i munnen

Lillen brukar äta själv med gaffel, sked och/eller händerna. Men om man låtsas vara en sopbil som tömmer olika sopor i munnen på honom, så går det alltid att lura i honom några extra skedar middag.

- Nu kommer sopbilen med tidningar! Massor med papper!
Tugg tugg svälj.
- Och nu kommer sopbilen med stinkiga hushållssopor, öppna containern!
Gapar stort. Tugg tugg, gott gott.
- Och nuuu, nu kommer stora sopbilen full med ofärgat glas som behöver tippas av!
Kross kross.

Mammas lilla soptipp.

söndag 30 oktober 2011

det blir kalas


Har jag beställt inbjudningskort till lillens kalas. Han fick göra ett önskemål vad gäller motiv och valde könsstereotypt nog arbetsfordon i olika former, utan minsta tanke på könsroller i samhället. Han liksom bara gillar fordon. Det är inte vi som tvingar honom att brumma, lovar!

(Kalaskort, det finns säkert prinsessmotiv också)

tårtkalas


När de andra barnen lekte satt A saligt och åt sin tårtbit. Han är en riktig sockerråtta som aldrig skulle tacka nej till en sötsak. Kalas var ju förstås skojigt. A ska få ha ett alldeles eget litet kalas i slutet av november för sina små dagispolare. Många har visst andra planer den 24 december och vill inte komma då, ohyfsat. Blir ett totalt kaos om hela dagisgänget kommer, de är ingen liten grupp. Men det är ett senare bekymmer.

Igår kväll bjöd vi en polare på middag och tittade på film. Något med maten var inte helt hundra, har mått kräks-illa sedan dess. Urk, och pappa K likaså. Huvalainen.

fredag 28 oktober 2011

mineralsmink



Morgonen går i ytlighetens tecken. Som vanligt en fredag nuförtiden var jag helt slut, däckade inte långt efter lillplupp och vaknade därmed okristligt tidigt vid femsnåret. Nu har jag i arla morgonstund målat naglar och beställt hem nytt smink. Intresseklubben antecknar febrilt hör jag. Någon som provat Tikei?

Våra besökare fick förhinder, så vi får roa oss själva i helgen. I eftermiddag ska vi på kalas.

torsdag 27 oktober 2011

en skum badare


Kvällsbad, med vattenkanna, schampon, duschkrämer, raklödder, leksaker, muggar - och ett barn, någonstans där mitt i allt skum och alla prylar.


Årets knasigast formade mage. Den står verkligen rakt ut. Hon har en hel pool av fostervatten.

Besöket hos bm gick galant, 11 kg upp, järnvärden, blodsocker osv. såg bra ut. Och det är fullt ös i kaggen hela tiden, sparkas och slåss, ibland ser man konturen av en hand eller fot svepa förbi på insidan. Ska få gå på extrabesök då hon verkar rätt stor, men har fått veta att de troligtvis inte gör något åt det ändå, man ska visst försöka klämma ut kolossjäntan ändå bara. Lajbans.

Nu ska jag sno ihop en kladdkaka och hemgjord vaniljglass, för vi väntar besök från Uppsala imorgon efter jobbet. Borde väl jaga runt med dammsugaren också, men någon måtta får det vara.

onsdag 26 oktober 2011

bara en mamma

tycker att det är lite sött när lillplutt toaborstar sin potta.

Ha en dag bra ni fina, nu är det dags att dra till barnmorskan och checka läget med lillan. Vecka 30!

(Obs! Han använder inte sin potta, skulle aldrig göra det, och hävdar att han aldrig kommer att använda den heller... Inte ens nära potträning m.a.o.)

onsdag

Idag tog jag emot en skolklass vuxna på studiebesök på jobbet. Ingen ställde frågor (härliga pinsamma tystnad) och flera gäspade. Kom igen, en timme på mitt jobb kan ni väl genomlida, tänkte jag tyst för mig själv. En annan har sju timmar kvar.

måndag 24 oktober 2011

mafiosomat


Söndagsstek göre sig icke besvär - Ziti al forno fick avrunda helgen hos oss. Att. dö. för. Italiensk amerikansk mat är ju tokgod. Tänk Lady och Lufsen.

Idag är vi måndagströtta hela familjen. Jag röstar för att vi byter till vintertid fort som attan, imorgon bitti kan jag t.ex. tänka mig att vakna en timme senare. Inga invändningar? Då kör vi på det.

söndag 23 oktober 2011

kakor och mjölk


Godaste mellisen!

Jo, vi har ju fått hit Ica Maxi. Med moderna svängdörrar. Numera är det inte kassaköerna som tar tid när man ska handla mat, det är att ta sig in i butiken.

Antingen går folk för sakta, eller för fort, eller för nära, ja på något vänster vis så står det bara stilla i det automatiska hamsterhjulet. Folk ser ut som frågetecken och förstår inte alls vad felet möjligtvis skulle kunna vara. Har den gått sönder dörren? Nämen, så tokigt.

Får lust att högt berätta var felet sitter. Men jag tar ett djupt andetag och tänker att även gravida kvinnor utan tålamod måste vara snälla. Annars kommer inte tomten.





fredag 21 oktober 2011

hans idé var bättre


Vad ska vi hitta på i helgen Algot?

- Åka Kurkiiiet!

Öh, nej. Jag tänkte vi kunde kratta löv och kanske åka till badhuset. Moppa golven lite och så.


vård av barn


Idag kör vi bilar, kollar på barnprogram, dammsuger, läser böcker och pussas (en pussar och den andre slingrar sig som en orm) - för idag är det dags för freeeedags-vaaaab!

torsdag 20 oktober 2011

att göra

Känner att jag låg steget före när jag väntade lillpluppen. Småköpte bebisplagg, hade stenkoll på vilken vecka jag var i och oroade mig och sjåpade järnet. Nu däremot, har jag ingenting ordnat. Men det är lång tid kvar. Tur det, för vi har lite att göra

- Köpa syskonvagn, hej Blocket!
- Införskaffa några extremt små plagg, ny amningskudde, små nappar, ny skötbädd. Det räcker nog så till att börja med
- Dona med Försäkringskassan, skicka in något formellt och svårifyllt pappersark
- hitta ett passande bebisnamn
- packa BB-väskan
- skriva ett förlossningsbrev, jo faktiskt, det tror jag att jag ska nu när jag har lite erfarenhet, åsikter och farhågor inför nästa förlossning (har inte varit på Aurora-samtal än)
- planera föräldraledighet, vem ska vara hemma när och hur länge?
- lära mig att sticka en liten filt. Nej, vem lurar jag? Be svärmor snällt om hon kanske kan sticka en

big mistake


Årtiondets händelse i Härnösand - öppnandet av Ica Maxi torsdagen den 20 oktober. Men att gå dit efter förskolan för att kika på spektaklet visade sig vara ett misstag.

Massor med erbjudanden som inte gick att motstå, tyckte visst alla Västernorrlänningar. Köerna var milslånga. Nog för att personalen gick omkring och bjöd på godis och bananer till de köande, men någon måtta fick det vara, sade jag till mig själv efter att ha svettats i en orörlig kö i tjugo minuter. Jag tog de varor jag hade i famnen - en påse satsumas, en smoothie och tre böcker och gav tillbaka till flickan i självscanningen, som suckade och tyckte att jag var en ovanligt krånglig kund.

Nu har jag då inga satsumas. Och suget är överväldigande! Det borde ju ha lugnat ned sig på stormarknaden, kanske ska skicka ner den där pappa K. Jo, så blir det.

onsdag 19 oktober 2011

glaset är halvfullt

På white-boarden i kapprummet på dagis:

''Idag har vi varit ute och upplevt hur löven blåser i vinden''.

Jag väljer att tolka det som:

''Idag har vi inte gjort något speciellt. Jo, just det! Vi var ute en sväng med ungarna, skriver det! Blåsigt så in i Norden var det också''.

Imorgon kanske barnen kan uppleva hur gräset växer på marken?




tisdag 18 oktober 2011

måste vara årstiden


som gör att jag är sugen på en fårfäll att slänga över fotpallen i vardagsrummet. Och en kopp te. Att slänga i mig.

Ikea

costs and expenses

Folk verkar tro att det är blöjor som är största utgiftsposten med småbarn. Inte sant! De där klassiska utgifterna man tänker på med barn - blöjor, leksaker och kläder osv. är överkomliga. Man behöver faktiskt inte köpa nytt, eller just blöjor gör sig förstås bäst onyttjade av andra barn, men det andra går att hitta billigt och ändå fint antingen begagnat eller på de stora kedjorna. Och ungar har verkligen inte höga krav som små, det är mammor som vill att barna går i Mini Rodini och theBrand-kläder. A går helst omkring som nakenfis, det är hans enda bestämda åsikt om klädsel egentligen.

Men, det som är desto dyrare är de stora sakerna. Tjoff så vill man inte trängas i en etta längre och flyttar till större. Inte kan man jobba dygnet runt heller, man vill inte ens det. Och vab, don't get me started. Föräldrapenningen är ju som vissa kanske upptäckt lägre än den vanliga lönen också. Därutöver är ju en bil bra att ha, för de flesta iaf, och då snackar vi en stor härligt pålitlig och totalt osexig kombi. Semestrar kan inte längre bestå av vandrarhemsboende i Paris. Desto dyrare grejer så att säga.

Som en klyschig slutkommentar kommer denna: Men de är värda alla pengar i världen di små liven! På sanning. Om man tror att småbarnstiden kommer att vara ens ekonomiska guldålder, så gäller det nog inte för de flesta däremot.

måndag 17 oktober 2011

inte ens för ett preggo


framstår en enkilos chokladboll som vidare aptitlig. Någon sugen på en 'Megastor Chokladboll'? Skynda fynda på Coop.

söndag 16 oktober 2011

finfin lördag




Det centrala hotellet var inte alls pjåkigt, ultraljudet helt otroligt fantastiskt (säg hej till tösajäntan, vi blev helpaffa!), teatern underhållande (speciellt då kvinnan som pryder alla löpsedlar - Lena Endre hade en huvudroll) och middagen med vänner på indisk restaurang trevlig som bara den.

Om vi sov ut när vi fick tillfälle? Inte då. Vi har blivit för gamla för sovmorgnar tydligen. Kl.07.00 vaknade vi, käkade hotellfrulle och styrde kosan mot vår lillplupp som däremot hade tagit sovmorgon i farmors vattensäng.

barna




Lillplupp har haft en kanonhelg med sina kusiner, mostrar, morbrar, mormor, farmor, farfar, farbror, faster, vovven Beda, ja hela släkten! Attan och tusan att de ska bo så långt bort, för A älskar dem allihopa. Även om vi börjar bli fasligt många runt matbordet, familjen växer lavinartat.

torsdag 13 oktober 2011

slut som artist


men det gäller att packa väskan och måla naglarna, för imorgon brummar vi söderut i vår kombi. Mot storstaden! Trevlig helg på er!

onsdag 12 oktober 2011

som en my little pony

För lillplupp är alla som inte är barn antingen tanter eller farbröder. Med ett undantag tydligen - hans föräldrar.

- Är mamma en tant?
- Näe, mamma!
- Är pappa en farbror?
- Näääe, pappa en lila häst.




tisdag 11 oktober 2011

gasar på


Jag har tidigare trott att gravida kvinnor befinner sig i något övermänskligt och heligt tillstånd. Tänka sig vad förvånad jag blev över alla diverse krämpor som drabbar en i detta välsignade stadium, t.ex. så har jag ju kräkts mig igenom de första fyra månaderna av båda graviditeter.

Nu knaprar jag järntabletter för kung och fosterland. Helt plötsligt, gärna i de mest viktiga situationer på jobbet, så mullrar magen som om självaste Storsjö-odjuret fångats in i kalaskulan. Pruttig OCH i ett välsignat tillstånd rimmar inte helt klockrent.

Men vad gör man inte?

ett fyrfaldigt leve


för pappa K som fyller år idag! Lillen gav bort ett konstverk som ramats in, och själv så slog jag in en upplevelse. Alltså inte bokstavligt talat, upplevelser låter sig inte fångas så lätt, utan i asken låg ett späckat schema för kommande lördag med bl.a. biljetter till 'En Handelsresandes Död' på Dramaten, en hotellnatt och middag.

Och nog har vi firat kungligt idag också, med hämtmat från restaurang Gyldene Måsen*.

*Donken

plötsligt händer det


Vann tjusigaste stövlarna från Tretorn till lillpluppen idag, oh boy vad trevlo! Tackar och bockar Avenymamman för vinsten. Synd att lillpluppen hann gå och lägga sig innan jag hann delge honom de goda nyheterna. Men jag är säker på att han tackar och bockar också. Innerst inne.

lördag 8 oktober 2011

lördagens sötaste


Lördagen tillbringad i svinkalla och blåsiga Sundsvall. Preggomassagen gjorde mig helt salig. Lite lunch, lite stros på stan och lite sova i vagnen för den kortaste familjemedlemmen. Mitt första plagg till lillsyskonet införskaffades, mysbrallor i plysch, kunde inte hejda mig. Behöver köpa massor med småkläder, har ingenting kvar sedan A var nyföding. Det har varit så mycket småbarn i familjen sedan han kom att allt har gått åt. Tur att det går att hitta billigt.

Men vissa saker kostar desto mer - antar att det behövs en syskonvagn också. Vilken djungel.

fredag 7 oktober 2011

tankar en lördagsmorgon kl.05.28

Skulle det mest se löjligt ut om mamma M hade silvernaglar?

Boyfriendskjortor (alltså när man lånar sin snubbes vita skjorta/jeans och ser sådär casual snygg ut) - hur farao funkar det? Jag skulle aldrig kunna låna ett plagg av min man utan att det skulle se ut som att jag öppnat fel garderobsdörr och varit berusad/extremt trött på morgonkvisten. Bylsigt. Vi är liksom bakade med helt olika pepparkaksformar.

Är det för tidigt att börja handla julklappar? Äh, jag svarar själv. Svar:Nej. Inte för mig. Ni behöver däremot inte börja än, lovar. Det är en osund grej jag har.

Varför är jag vaken?

När brukar folk normalt sett vakna en helgdag, om man t.ex. skulle vilja göra french toast till en make och en snart två-åring?

Tranströmer - kan det vara min kopp te? Är ingen poesifantast.

Över och ut.






torsdag 6 oktober 2011

vecka tjugosju


Idag gick pappa K och lillen på spökvandring i gamla tingshuset, och lillen hävdar med bestämdhet att han såg spöken. Kunde till och med peka ut dem, kusligt värre. Mamman fick gå till frissan i stället, eller frissen kanske man säger? Härnösands trevligaste frisör, så nöjd. Enfin!

En dag kvar av arbetsveckan, och vi jobbar bara halv dag imorgon, sen blir det frilufts- nej jag menar friskvårdsdag!

onsdag 5 oktober 2011

bebisnamn


Det ska bli spännande med köns-ul, så man kan börja fundera lite mer exakt på namn. Inget av namnen ovan blir det, så mycket vet jag. Något lite knasigt och sött, det ska sända ut vibbar att det är en skön lirare man har att göra med. Inget högtravande och pretto. Inget tråkigt. Inget som är helt omöjligt att stava. Lite ovanligt, men inte något egenpåhittat. Ja, och så ska man ju komma överens också med maken också!

Som en plätt?

tisdag 4 oktober 2011

snapping out of it

Är trött och smågrinig, och vad passar väl bättre då än att lista saker att se fram emot, såsom t.ex.:

- klippning och slingor på torsdag
- preggomassage på lördag
- Pappa K's b-day nästa vecka, och nästa helg är fullbokad med - hemlisar! Ska bli härligt med en ordentlig dejt med den där snygga maken som stryker omkring här hemma
- Bamsegympa med lillen i helgen. Det finns nog inget som gör en så glad som att lubba runt med sin lilla plupp i en skolgympasal till de ljuva tonerna av 'Bamsehits'. På riktigt alltså!

Avskyr förresten att vara sur och negativ. Det är så himla onödigt, och man drar ner andra i träsket och sig själv djupare. Till slut sitter man där supernere på botten av brunnen, missunnsam och bitter. Hur onödigt som helst och livet är hårt nog ändå! Letar energi och glädje inombords, och tar en tidig kväll, så infinner sig nog peppen imorgon igen. Det gäller att inse att man är en surmupp och snappar out of it, innan man blir en surmupp på heltid.

söndag 2 oktober 2011

ny variant


Nioårige systersonens frukost: satsumas och bacon, yoghurt och en kopp mjölk med en skvätt kaffe i (vi kan kalla det homeopatiskt kaffe) att skölja ned kalaset med. Barn är konstiga.

jeanssöndag


En liten kaffe - och chokladpaus, innan


det är dags att ta tag i alla 'måsten'


Fast helst vill man ju bara pussas hela dagen, förstås

lördag 1 oktober 2011

smått kaotiskt

Det är lite lätt kaosartat här hemma. Fullt hus av trötta ungar och vuxna. Lillplupp hade en nära-döden-upplevelse i eftermiddags när han satte en satsumaklyfta i halsen. Herre. Att han aldrig kan lära sig att tugga ur. Den här mamman fick en nära svimma-upplevelse på kuppen.

Supermiddag med potatisgratäng, kantarellsås och oxfilé precis överstökad. Nu - soffläge deluxe! Ett glas rött skulle sitta helrätt. Och kom nu inte och säg att det finns goda alkoholfria alternativ. Pyttsan.