söndag 31 oktober 2010

actually there is one plot of land for sale




Idag har pappa K, mamma M, systerson T och bror J badat på Himlabadet i Sundsvall. Vi har åkt rutschkanor så det stod härliga till. Nu är vi sådär badhuströtta, som man bara kan vara efter en dag på badhus, Ikea eller i skidbacken.

Vi drog en sväng förbi Bauhaus innan vi åkte hem. Tänkte glatt passa på att kika klart på badhusinredning, när A för en gångs skull inte var med och distraherade. Men det gick sådär. Systersonen T proklamerade att det var det tråkigaste ställe han varit på i heeeela sitt liv och kallade det för Sughaus. Vidare så hittade han på att han var kissnödig, tills han insåg att det faktiskt fanns en toalett på Bauhaus, och det därmed inte var en anledning för oss att behöva åka därifrån i ilfart. A får följa med nästa gång.

I Härnta tog vi en biltur med besökarna till vårt finaste ställe vid havet. En karg och blåsig vik, med krumma träd, ljung och det kalla och vilda hösthavet dånande. Där vill jag bo. Det är så makalöst vackert att det ilar i magen. En sommarstuga där en vacker dag tänker jag mig. En tjej måste få drömma.

Och vi tog en tur till Dollar Store också och fyndade bilprylar, en skål och en vas. Inte ett lika poetiskt utflyktsmål kanske. Nu väntar söndagsmiddag.

lördag 30 oktober 2010

kalasdags


Lilla familjen drar på kalas idag. Den första av A's kompisar att fylla ett bast har bjudit hem oss- lilla söta tjej-A. Jag är sker på att det kommer att bli mycket stoj och skoj. Vi är taggade.

Och ikväll kommer gästerna! Ska försöka sno ihop en smaskig efterrätt innan dess - vit chokladmousse.

fredag 29 oktober 2010

fredagsaction hos familjen ö

Kvällens planer. Det går vilt till, party party kan man nog lugnt säga.

- Natta lillen i ett kvarts sekel.

- Kolla på en film eller tv-serie.

- Racer-äta chips och dricka läskeblask. Pappa K käkar en påse karameller.

- Nästan gäspa käken ur led.

- Svimma av utmattning i sängen kl. 22.15.

In i dimman?

how wonderful life is now that you're in the world


Fredagen flyger iväg. Vi har ätit fredagslunch med pappa K, och snart ska jag ta mina möra och värkande muskler (tji får man för all lathet) och jympa lite. Imorgon får vi besök av A's kusin, moster+sambo och morbror. De ska stanna en vecka. Mycket kul står på agendan.

Igår hade vi fint besök av en tjej jag träffat genom bloggen. Middag, lek med A och goda ostar med fikonmarmelad. Jättetrevligt att äntligen lära känna folk här.

BVC igår gick bra. Lillen växer så det knakar. 9,7 kg och 74 cm lång busunge. Vi fick lite tips om sömnen också, en metod av en man vid namn Berndt Eckerberg är tydligen the shit. Men vi väntar tills vi flyttar till huset. De andra metoderna vi tidigare provat (buffning, 5 min osv) är rätt högljudda. Så högljudda och ilskna att vi gav upp till och med. Men snart blir det nya friska tag.

torsdag 28 oktober 2010

ett tips: ät chips

Jag är verkligen ingen expert på sömn. Men så här gör vi för att råda bot på sömnbristen (annat än att sova då, för det är ju egentligen det bästa botemedlet såklart).

1. Mat - ät massor! Mat och fika har en tendens att göra så man känner sig lite mer vid liv. Missa för tusan inte en måltid, det kan få hemska konsekvenser. Trött+hungrig=Pisshumör. Mat i frysen är ett måste.

Kaffe är också riktigt bra, och har nog en psykisk aspekt också, ibland känner man sig piggare sekunden efter en kopp livselixir.

2. Ut och rulla med vagnen - frisk luft kan vara den käftsmäll man behöver för att vakna till ibland.

3. People. Prata med folk. Träffa vänner. Prata i telefon. Gnäll lite. Ta hjälp av en vän eller släkting och för att få en stunds lugn och ro, om ni har någon vänlig själ i närheten. Det är en energikick att ta en fikadejt med sin partner och bara stirra apatiskt på varandra, eller titta på gulliga bilder på lillen på mobilen och sakna honom trots att man varit borta en kvart.

4. Vardagslyx - ta ett bad, baka, måla naglarna, kolla på en film eller läsa i en bok, eller kanske till och med köpa sig något fint! Shopping botar helt uppenbarligen det mesta, från trötthet till hjärtesorg.

5. Framför allt - ge varandra energi. Det är lätt att börja gnabbas och tjafsa när man är trött. Men detta stjälper bara, och tar energi. Peppa varandra, pussas och kramas. Och låt varandra få en välbehövlig paus, för att ta ett bad, en tupplur, en promenad eller vad fanken som helst.

Tror att träning gör att mammor och pappor blir pigga mörtar och glada laxar, men detta råd är fortfarande i teststadiet. Sprang i våras, och tyckte att det hjälpte massor. Man blev piggare och orkade mer.

Har ni fler råd? Vi tackar och tager emot med glädje. Sömntips likaså.

onsdag 27 oktober 2010

schh inte ett ord


Bild från www.babyshop.se

Säg inget. Men kusinerna kommer att se bedårande ut i sina likadana kläder, som moster/mamma M beställt. Småkusinerna A, J och N och storkusin T (han slipper body för han är 8 bast, även om det vore festligt!) iförda Mini Rodini.

Ja, jag har redan börjat med julklapparna. Hihi, det är ju så kul med presenter! Och jul!

inte bara jag

http://blogg.mama.nu/annabomb/

Det finns andra trötta mammor där ute också. Detta är en blogg jag verkligen gillar!

worn and torn to shreads


Lillen har aldrig varit en särskilt bra sovare, men nu har det fullständigt spårat ur. Vi har sovit en hel natt de senaste sex veckorna. Oftast vaknar vi 3-15 gånger varje natt. När man väl kan sova en stund, gör man det som på nålar och i helspänd väntan på lillens gråt.

Känner mig som ett vrak. Sömnbristen kommer ikapp, och jag börjar känna mig lite låg och orkeslös. Inte alls som man vill vara när man ska hänga med sin finaste lillplupp, hela dagen, och busa. Pappa K tröstar och peppar så fint. Bästaste.

Återkommer när orken infinner sig. Onsdagskram. Kaffe.


tisdag 26 oktober 2010

lite förvånad

Det var helt fantastiskt att träna idag. På sanning. Blev på toppenhumör, trots att armar och ben kändes som tagliatelle. Hade helt glömt hur kul och givande det är.

Lika skönt var det att komma hemifrån en stund och bara vara M, inte mamma M som hela dagarna annars. Bokade in ett pass till i veckan.

better shape up


Idag gick vi till farbror doktorn igen, och det var något av en pärs. Sitta och vänta, blodprov (lillen gjorde inte en min när han blev stucken i fingret. Duktigaste!), recept, till Apoteket, fel på receptet, tillbaka till doktorn, vänta igen, tillbaka till Apoteket, fel på receptet, men tills slut fick vi grejerna. Vi fick medicin och en skojig ansiktsmask, se ankan ovan. Det tycks vara en envis förkylning bara, som gör honom hostig och rosslig. Hoppas det blir bra nu.

Pust. Mitt i projektet somnade lillen i vagnen och jag kunde inte fälla ner ryggdelen på vagnen. En tant var självfallet tvungen att påpeka detta och oja sig som bara den, varvid jag ilsket meddelade att han nog överlever hem, trots att han sover sittandes. Vagn- och tantskrälle, svor jag tyst för mig själv. Kära någon.

När vi kom hem väntade finaste överraskningen. Ett paket i brevlådan - kläder till A, från finaste I i Västerås. Åh vad glada vi blev (: Jeansskjorta som är så dösnyggt så småttingar. Tack gullensnuttar!

Snart ska jag iväg och träna. Är egentligen helt utmattad, men fick äntligen plats på ett bodypump-pass. Bara att tuta och köra helt enkelt! Man kanske får sig värsta energi-kicken och bara spurtar runt i raketfart vardagslivet efteråt. Hoppas.

måndag 25 oktober 2010

zero originality



En vit Stringhylla får gärna komma och bo hos oss i huset. Tjusig var som helst, och totalt oromantisk. Komsi komsi, inte ska väl du behöva bo i en nätbutik stackars fina.

Måste nog ta't med karln först...



söndag 24 oktober 2010

godmorgon ny vecka




Idag skulle vi på barndans, lillen och jag. Men den oändliga snorfloden fortsätter att rinna. Istället drar vi ut och sladdar i frosten, med nya åkpåsen som införskaffades i Sundsvall igår.

Jag har insett att lillens 'mamamama' mer är ett uttryck för allmänt missnöje, typ plocka upp mig omedelbums, annars gallskriker jag. När han däremot bara säger mama, då är det nog mig han syftar på. Hurra för det.

Han kan även säga lampa (Ibland. Oftast låter det som pappa, som han också säger till sin far förstås), hejhej (ejej, ropas gärna till främlingar på stan), tack (kack, så säger man när man ger samt tar emot saker), titta (tettaaa med monsterröst) och VA?! Sen säger han bang också, men ingen vet (ännu) vad som åsyftas med detta. Han försöker också säga blomma, men hittills kommer det bara ut ett b. Alltid en början. Han pekar också, på allt, och säger tettaaa!

Jag tror det var hela ordförrådet det. Men han är bara 0 år.



lördag 23 oktober 2010

bokaffären


Vi har besökt den lokala bokhandeln. Mamma M valde en lättsam bok med bilder. Den där Max alltså, vilken kul prick! Inte så lite busig är han. Ojoj, Max mamma måste ha fullt upp på dagarna.


Lokalpatrioten lille A valde ett mörkt och suggestivt familjedrama - debutromanen 'Norrlands svårmod', av Therése Söderlind. Den utspelar sig i Härnösand och Nordingrå.

Lillen blir 10 månader imorgon. Han blir skitsur om ni inte ringer och grattar, bara så ni vet.

my little hang-up


Ljusblå väggar, så rackarns fint. Jag såg för ett tag sedan att Underbaraclara målat i en fin nyans som heter Bris. Kanske i vårt sovrum i huset?

lördag i mitt ♥


Pappa K bjussade på en klänning igår. Den åker på idag, för att dra bort uppmärksamhet från påsarna under ögonen. Det blir lördagsmys i sakta mak.

Kan tipsa er om att kl.01.00-03.00 så kan man titta på Simpsons, Family Guy och Våra Värsta År på TV 6. Vi gjorde en upptäckt imorse, efter kaosnatten. Visst fasen är pojken förkyld igen. Snoret rinner och det känslan är en lätt touch av hopplöshet.

Att de där ungarna ska hålla på och smittas kors och tvärs. De utgör ju en ren hälsofara och borde sättas i karantän, istället för att gå på playdates och gegga snor på varandras fejs.

fredag 22 oktober 2010

play time

Mitt-i-natten-stund har inte guld i mun. A tycker att kl.01.24 är en helt rimlig tid för att vakna, och promenera runt med gå-vagnen i lägenheten. Mamma M tycker att vi kan vänta en sisådär 7 timmar. Minst.

Trött mamma. Jätte. Trött. Mamma.




pigtittare


Före


Efter



Köpte en gammal pigtittare igår och målade om. Ett tillräckligt enkelt projekt för en rastlös pysslare som mig, tar det mer än en halvtimma så svimmar jag av tristess.

Pappa K hävdar att jag börjar luta åt det romantiska i min inredningsstil. Ojdå? Kan inte hjälpa det, det är som att lägenheten tvingar mig att köpa gammaldags vita prylar och pelargoner. Det är inte jag, det är det gamla 1700-talshuset som talar! Men så långt som shabby chic har jag inte trillat än. Inte alls min stil. Hoppas vurmen går över när vi flyttar till huset.

Burr så kallt det är! -5 grader idag, och vi hade minusgrader igår också. Tjockoverall på A och täckjacka på Mamma M. Men det är bara att gilla läget, och se det positiva i det hela - snart jul.

Hörrni, det är snart helg! A ska leka med tjej-A idag, imorgon åker vinterdäcken på, sen ska jag på bloggdejt med en ny bekantskap, på söndag blir det tur till Sundsvall och så ska man väl hinna dra ett varv med moppen också.

Ha det alldeles tokunderbart i helgen!

torsdag 21 oktober 2010

bissingar



A känner pressen och ploppar fram ett par tänder till för att impa. Sju stycken små tänder ska visas upp för tandis nästa vecka. Jojo, minsann. Stor kille nu. Tar en stund att borsta allihopa, tur att de växer i rad.

Ett galet jobb det där, tandhygienist för småbarn. Bebisar lär ju vara omöjliga patienter att arbeta med. De bits ju de små rackarna. Och kan inte ta instruktioner så värst bra heller. Inte kan de sitta still ens. Inget illa ment, bebis A.

vad i helskotta


Ursäkta mina arga inlägg. Inte bara träningen gör mig irri. Det här med barnomsorgen i Härnta gör mig gråhårig. Kommunen har inga platser att erbjuda i januari, trots att de är skyldiga att anvisa plats inom fyra månader. De vet inte hur de ska lösa detta problem. Tydligen finns det till och med barn i nuläget som inte fick plats i höst, som går hemma och drar benen efter sig. Antagligen med föräldrar som också går hemma och samlar damm.

Jahapp. Eller vänta, i en miniort 27 km norr om Härnösand finns det plats! Hurra. A kan ju ta bussen, det kan inte kosta många kronor för en ettåring. Kanske gratis till och med? Det går nog inga bussar ens, lokaltrafiken är rätt obefintlig. Skoter får det bli.

Vi hoppas på dagmamman. Håller tummar och stortår.

Nog med bittra inlägg. Idag drar vi till Öppnis och röjer loss.

onsdag 20 oktober 2010

men åh

Knatade till gymmet och köpte ett häfte med träningskuponger (som tydligen är sättet att betala för sig på gruppträningspass). Förstod för övrigt inte alls hur det funkade på bygget; det fanns två olika gym i simhallen, bad ingick men det finns ingen pool och passen ingick inte i något kort?
Efter köpet skulle jag skriva in mig i bokningspärmen för att kicka igång träningen. Taggad till tusen var jag. Kollade bodypump, nehej, där var det fullt. Bläddrade febrilt. Kollade resten av passen. Vad i helskotta - inte en ledig plats!

Nu står jag (snarare sitter i soffan, precis som innan träningsprojektet) på reservlistan för två pass nästa vecka. Lite bittert.

don't call me I'll call you


A's favvoleksaker för tillfället. Han brukar inte vara speciellt intresserad av leksaker längre. Men dessa vackra plastmojänger med knappar, blinkande lampor och oljud älskas. Kanske har vi oss en blivande telefonförsäljare?

Efter bästa natten på veckor så är vi pigga och krya. Hur underbart som helst och humöret är på topp. Lekdejt hos A's tjejkompis A står på agendan. De leker så det står härliga till, de små vildingarna. Förra gången röjde de så att tjej-A kräktes. Men inte drog de ner farten för det.

tisdag 19 oktober 2010

det dåliga samvetet

och de toktrånga jeansen ropar - Gå till det nyöppnade gymmet Mamma M och köp kort! Det är bra för dig! Att träna är roligt. Osv.




sparkar mig själv i ändlykten


Som jag har dragit mig för att göra det, och våndats över tristess och kostnad. Att ta körkort. Jag lider av det Stockholmska problemet att i vuxen ålder inte förmått mig att skaffa mig ett sådant. Det har aldrig varit absolut nödvändigt. Men nu kan jag inte skjuta på det.

Vi har bil(ar), dagis och jobb kommer att ligga en bit bort från huset (inte sugen på att vada kilometervis genom snöoväder och slask à la Barnen från Frostmofjället), och let's face it - allt ligger en bit bort här på vischan. Vill inte förbli ett strandsatt fruntimmer som behöver en make till chaufför. Kan själv.

Men som sagt - är sjukt opepp. Måste måste måste, skäll på mig om jag inte öppnat teoriboken de närmaste dagarna. Har sju lektioner inbokade de närmaste veckorna.

måndag 18 oktober 2010

måndagens skojigheter

En kul pall till pluppen för 50 pix.
Lite leksaker till lilla tjejkusinen som vi går och väntar på. Hon bor i sin mammas mage till juletider.
Handdukar för billig peng.

Inledde veckan med ett cellprov. Inte superlattjo att bli pokad med ett skohorn kl.07.50, efter alldeles för lite sömn. Har varit seg hela dagen lång, trots en miljard 'måsten' som lurar i lägenheten. Jag blundar för dem. Hoppar mellan brödsmulor och tvätthögar. Det finns fler dagar denna vecka.

Istället för att dammsuga knallade A och jag ner på stan. Fyndade järnet på Åhléns-rea. Bara absoluta nödvändigheter. Så vi överlever.



brunch



'

Men hur sabla underbart är inte konceptet brunch?! En favvo. Passar perfa med kidz och det är ju så in i Norden lyrrigt och gott. Vi träffade våra vänner vid Nybrokajen på söndagen och åt massor innan bilen rullade norrut igen.

Stockholm var så fint, maten var god och stället supertrevligt. A käkade massor med smaskigheter och busade med tanterna och farbröderna runt bordet. Han kröp runt lite också och åt en och annan smula från golvet. Fräscht med gamla krutonger...

Det enda tråkiga var att tiden flög iväg, och jag hann knappt byta ett ord med alla fina, kändes det som. Man vill ju bara babbla järnet när man träffar gamla godingar. Jag insåg att jag saknar alla något oerhört, och det blev så påtagligt att livet i Härnta är mycket fattigare utan alla de fina vänner (och familj såklart) som vi är vana vid.

Förhoppningsvis blir livet här lite rikare under hösten och tills dess myser lilla familjen järnet. Att skaffa vänner tar tid, och det börjar ändå arta sig här. Det finns hopp.

long story short





Nu är vi hemma igen efter resan till Stockholmstrakterna. Vi hann inte allt vi planerat, för stackars lillen var fortsatt krasslig. Särskilt ledsna i ögat blev vi över att missa dopet i Västerås, men vad gör man när lillen är sjuk. Efter ett besök på Närakuten i Uppsala fick vi hostmedicin av farbror doktorn. Han mår lite bättre nu, men är fortfarande inte helt kry. Inne på femte veckan nu av dålig sömn, en gnällig och mammig lillplupp.

Men det var mysigt att träffa familjen! Lite hann vi med ändå; middag hos syrran, hos mamma, middag hos svåger i nya huset (lillen sov mest på en lurvig ryamatta), pappa K och mamma K fick en fika på tu man hand i Täby Centrum och en brunch med vänner innan det bar av hemåt igen.

Och så fick vi träffa A's lilla kusin och stora kusin, det är ena toppenkillar det! Det dröjer till jul innan vi är samlade igen.

måndag 11 oktober 2010

snart på rull


Igår var det partaj - pizza, Pommac och Budapeststubbe. Pappa K fick en förhandsbeställningen på Gran Turismo 5 på PS3, blomma att ha på jobbet och galet färgglada kalsipper. Finaste pappa K!

I eftermiddag sätter vi oss i bilen och rullar söderut. Det är en pärs att åka bil med småbarn. Pluppen har en tendens att bli arg och rastlös, efter en sisådär 20 min. Mor M tager med många leksaker, majskrokar och sjunger Imse Vimse om det kniper. När han sover så kör vi gasen i botten, inga kisspauser tillåtna. Vi brukar alla vara hiskligt glada över att vara framme, och pluppen kryper i turbofart av glädje över slippa sitta fastspänd.

Gårdagen var ingen solskenshistoria heller, fick bära hem lillplupp från mataffären och trodde mina armar skulle gå av. På eftermiddagen lyckades han slå sig på munnen och blodet sprutade. På kvällen var nattningen timmalång och gnällspäckad. Hela dagen var liksom knasig, fel tid på tupplurar, mat och hela tjottabaletten. Men idag är det mycket bättre igen, även sötnosar får ha svackor.

Nu ser vi fram emot en toppenvecka med ett fullspäckat schema. Vi ska träffa A's kusiner, mostrar, morbror, mormor, farmor, farfar, gammelfaster, farbror och faster. Och alla tanter och gubbar som är mammas och pappas polare förstås. K-to the-U-to the-L!

hooray



Idag är ingen vanlig dag. Jo, säger ni, det är en vanlig sketen måndag med halvdant väder. Nejnejnej, inte alls, där tar ni fel, det är ju pappa K's födelsedag, hurra hurra hurra! Bästa mannen i riket fyller 20-nånting. Typ. A's morfar, A och mamma M ska försöka sno ihop ett minikalas under dagen, så födelsedagsmannen blir riktigt nöjd när han kommer hem från jobbet.

Mot tårt-, blom- och kalsongaffären!

söndag 10 oktober 2010

there is no turning back


Burr så kallt det är idag. Mössan, halsduken och vantarna räcker inte långt. Vi tog en promenad till huset och fikade. Det blir nog riktigt bra alltihopa. Men jag vill flytta in nu, nu, NU! Helst igår. Otålig som attan.

Nu blir det snart söndagsmiddag - älgstek, potatisgratäng och kantarellsås.

lördag 9 oktober 2010

a swell time indeed





Kl.20.00 var lillen och jag hemma igen, men pappa K partajar vidare. Det gör han helt rätt i, för det var en ytterst trevlig middag. God mat, inte lika god snaps (kommer aldrig att drickas med nöje - trots mycket övning från studentsittningar), desto godare vin och trevligt folk. Ibland skulle man önska sig en barnvakt här i nya staden. Ingen släkting eller vän som känner suget att bosätta sig i Härnta och ta hand om A lite då och då? Nähäpp.

Vi försökte ta lite bilder i festmundering, men lillplupp har dagen till ära spexat till det med ett fejkunderbett och idel fula grimaser. Varför? Vem vet. Han är kul helt enkelt. Men bilderna blev därefter.